Autisme & Blauw

Zolang als ik leef heb ik de kleur blauw mooi gevonden, andere kleuren ook overigens. En zolang als ik leef ben denk ik pervasief. Ik had al wel ooit gehoord dat blauw een kleur is die hoort bij autisme. Bij de GGZ vertelde ze me dat ik in het  ass-spectrum hoor. En laatst borrelde de vraag bij me naar boven waarom is het juist blauw? Tijdens wereld autisme dag zijn vorig jaar veel gebouwen met de kleur blauw verlicht. Paleis Soestdijk ook ooit. De Niagara watervallen ook blauw verlicht zag ik daarstraks. Tijdens de Tilburgse kermis had je blauwe zondag. Het GGZ gebouw in Eindhoven is blauw verlicht geweest. Blauw staat bij mij voor vrij/open/liberaal/wijds/vluchtig/rust. Ik dacht dat daardoor autisme aan zijn huismerk-kleur blauw is gekomen. Op de website van autismspeaks staat dat het komt doordat autisme 5 keer meer voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Mannen hebben 5 keer meer kans om te lijden/genieten van de ziekte/gave  autisme dan vrouwen. En omdat blauw meer een mannelijke kleur is blauw de huismerk-kleur van autisme.
Althans volgens de website autismspeaks. Ik vind dit een beetje merkwaardig. Ik houd erg van gelijkwaardigheid van het individu, en dan mis ik als je selecteerd op geslacht. Ergens anders ophet internet kwam ik weer de combinatie rood/geel/lichtblauw/donkerblauw tegen als symbool kleur.”Stille wateren, diepe gronden” Een gezegde wat op mij en ik vermoed wel op meer aspergers van toepassing is. Met die diepe gronden denk ik ook aan dat diepe blauw van de zee. Blauw associeer ik ook met iets standvastigs en iets absoluut en onveranderbaar. Toon Hermans heeft ook een lied gemaakt over de Middelandse Zee, waar veel het woord blauw in voor kwam. Méditerranée zo blauw zo blauw.
Ik hoorde een keer dat de favoriete kleur van Beatrix ook blauw is. Een vrouw die sociaal erg sterk is, geen asperger kenmerken. Het spijt me voor beatrix, maar oranje vind ik geen prettige kleur, oranje in de natuur overigens weer wel. Kleuren zijn voor mij belangrijk, zelfs op deze website. Na enkele bezoeken aan deze site ging ik een avatar met zijn kleuren koppelen aan reacties. Zonder avatars zou deze site voor mij een grote doolhof zijn. Als ik vlieg in mijn dromen dan het ook meestal een onbewolkte lichtblauwe lucht. Ook het lichtblauwe op deze site vind ik mooi. Toen ik nog thuis woonde hadden we alle slaapkamers in deze lichtblauwe tinten. Dat op deze site nog meer blauwe tinten zijn verwerkt lijkt me ook geen toeval. Ik ben de film Watchmen aan het downloaden Dirk. Lijkt me een soort Hulk-film. Maar dan geen groen maar blauw. Ik heb het niet zo op militairen van nationaliteiten, maar de blauw-helmen van de VN spreken me wel aan.
Zouden de smurfen ook stiekum allemaal kleine aspergertjes zijn? :lol:

***

Zoals ik in mijn hoofd defragmenteer doe ik dat ook op de harde schijf van mijn computer. Ik heb XP.
Het grote verschil is dat ik het bij mijn computer zo om de 4 maanden doe, en in mijn hoofd doe ik vrijwel constant om overzicht te houden. Als ik mijn harde schijf heb gedefragmenteerd, komt er de kleur blauw tevoorschijn, en groen en wit inhet onderste balkje. Lijkt me geen toeval dat ze bij Microsoft voor de kleur blauw hebben gekozen om aan te duiden dat het systeem gerangschikt is. De kleuren blauw-groen-wit zijn ook de 3 hoofdkleuren van deze website. Het stukje groen in de balkjes veranderd niet van plaats. Dit groene stukje zie ik als het pervasieve gedeelte in mijn hoofd en computer. De rode stukjes in het balkje als er nog niet gedefragmenteerd is, zie ik als de losse prikkels die ik binnen krijg. En als ik deze prikkels geordend heb komt er pas overzicht. Misschien wat ver gezocht de kleur blauw in dat defragmentatie-balkje, maar zo ervaar ik het wel.

***
Ik heb een blik in mijn kerststal geworpen, en inderdaad , bij mij heeft Maria ook een blauwe mantel. Een licht-blauwe. Ik denk dat ze er binnen deze tak van het christendom de “reinheid” van Maria willen weergeven door voor blauw te kiezen. Ook in de meeste zwembaden tref ik veel lichtblauw aan. De tegeltjes van het bad zelf is bij mijn weten altijd lichtblauw. Het geeft een gevoel van reinheid/zuiverheid. Als de tegeltjes in het bad oranje, kanarie-geel was dat zwemt het voor mijn gevoel toch vuiler. Tijdens een contact van PASnederland enkele weken in Den Bosch kwam ik ook een bijzonder blauw oog tegen. Dit was in de Sint-Jan. Als je vlak voor het altaar staat en je kijkt dan naar boven dan zie je in de nok van de toren een groot blauw oog geschilderd. Vond ik een bijzonder moment. Als het een bruin oog was geweest had ik het volgens mij net zo mooi gevonden. Ja het koningshuis heeft wel iets met blauw. Ze hebben ook “blauw-bloed”, als ik een zoon van Beatrix zou zijn geweest dan zou ik de adelstand als iets bespottelijks zien. Ik heb wel ooit een blauwe vinger gehad (hamertje tik), en voor dat die blauw werd kwam er rood bloed uit. Bloed is rood, ik denk dat het evolutionair gezien goed te verklaren is waarom bloed rood is en niet blauw.
***
 
***
Blauwe-Asperges-Aspergers
Net als Aspergers-Aspergers komen ze niet zo vaak voor in de populatie van hun soort. Of deze blauwe soort ontstaan is door genetische manipulatie wee ik niet. Ze vallen op door hun afwijkend gedrag/kleur. Zijn er 9 blauwe asperges en 1 “normale” dan zijn die 9 weer de norm. Ik las laatst dat van asperges je urine gaat stinken. Toen schoot ik toch wel in een binnenpretje, want mijn hond vroeger at nooit asperges en toch vond ik het niet zo lekker ruiken als hij binnen in huis had geplast. Op de foto zijn ze alle 11 toch weer verschillend, ondanks hun overeenkomst van de blauwe kleur. Als je maar lang genoeg gaat kijken/graven/spitten/zoeken dan blijf je overeenkomsten zien tussen deze groente/blauwte en de 299.80 code.

 Gisteren was het weer wereld-autisme-dag. Traditie getrouw worden dan gebouwen/beelden op gekleurd in het blauw.
Ik denk dat het meer voor de buitenwacht is, want mensen met autisme houden er volgens mij niet van om in de spotlights te staan. ik vind blauw mooi, maar het interreseert mij eigenlijk totaal niet van wat mijn mede 7 miljard aardbewoners van die kleur vinden. Als ik iets mooi vind dat vind ik ook iets mooi, ik ben namelijk evolutie-gruwelijk eigenwijs. (jij bent jij, en ik ben ik …)
Er zijn ook mensen die de kleur blauw als een hiërarisch-status symbool gebruiken. Gisteren was ik bij een lezing van een India kenner.
Hij vertelde over de stad Jodhpur. In deze stad zijn veel huizen blauw geschilderd. Het kan natuurlijk zijn dat de eigenaren de kleur mooi vinden, maar ze doen het vooral om aan de “lagere kaste” te laten zien, dat ze zichzelf belangrijker vinden omdat ze tot de “hoogste kaste” behoren. Dit schijnen de priesters/Brahmins te zijn.

Nog een vorm van apartheid in relatie tot de kleur blauw vind ik de term ‘blauw bloed” Bij homo sapiens met een blanke huidskleur kleuren je aderen blauw, althans je ogen/hersenen zien dat als blauw. Ik vind het erg kortzichtig om op de buitenkant/verpakking af te gaan. Sint Nicolaas heeft de zelfde kleur bloed als zijn ondergeschikte/lagere/slaafse knechten. Dat koninklijk bloed wat door sommige dan als “blauw bloed” word omschreven, vraag ik me wel af of deze mensen het als ere titel zien, of dat ze het als een spotnaam zien?
Even voor de duidelijkheid, ik vind Beatrix en ook haar schoondochter Maxima hele sociale en intelligente mensen. Zij kunnen er ook niets aan doen dat de creationistische-omroep (eo) ze te kijk zet als blauw-bloedigen. Het zou me ook niet verbazen als een groot deel van de neurotypische mensen graag deze symboliek ziet. Ik zie dat niet zo, zelfs al zet je iets of iemand of een voetstuk dan word dat iets of iemand echt niet groter van voor mij.

***

 

Update komt er aan, wanneer weet ik nog niet.

Advertenties

2 gedachten over “Autisme & Blauw

  1. Dank Peter,

    Voor je uitgebreide gedachtenspinsel-beschrijvingen. Geeeen idee hoe dat eigenlijk zit met die smurfen 🙂

    Groetjes Fannie

    Like

  2. De eerstvolgende keer dat ik een blauwe smurf ontmoet zal ik het eens vragen Fannie. Vooralsnog staat het alleen in de sterren geschreven, misschien kan ik het beter formuleren met, dat het alleen “in de Mandala’s staat getekend” 🙂

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s