Intelligentie

Ik hecht weinig waarde aan de hoogte van het IQ van iemand. Waar ik wel waarde aan hecht is hoe iemand de hoogte van zijn IQ benut. Anders Breivik en Folkert van der G, hebben volgens mij een hoog IQ, maar ze benutten dat IQ verkeert. De muzikanten van de Jostie-band hebben volgens mij geen hoog IQ, maar de hoeveelheid IQ die ze hebben benutten ze positief.
Het IQ van mijn hond is vele malen lager dan dat van mij, maar mijn hond gebruikte zijn IQ positiever als ik dat soms doe. Een hoog IQ kan erg vernietigend werken voor de persoon zelf, en voor de levende wezens om zich heen. Iemand als Jimmy Carter gebruikt het weer positief, althans dat is mijn mening.
Wat je met je IQ doet vind ik vele malen belangerijker dan de hoogte.

***


Ik vind het wel een mooie uitspraak. Als ik iemand voor het eerst zie komt de indruk die ik dan heb vaak niet overeen met de indruk als ik iemand wat langer ken. Iedere keer weer een soort verwondering dat de dingen vaak niet zo zijn zoals ik in he begin dacht dat ze waren.

“Het glas is half leeg” “Het glas is half vol” de laatste zie ik als positiever, maar ik dacht daarnet “Het glas is altijd, maar dan ook altijd 100% vol” En zo bedoelde de man van de uitspraak het misschien ook wel. In de ene schedel zit iets wat toevallig een IQ van 150 noemen, maar een inhoud van een schedel wat toevallig een IQ van 54 bevat is alle 2 100% vol. De inhoud is gewoon anders.
Ik kijk graag naar vogels, als ik zo naar een vliegende vogel kijk dan heb ik een dubbel gevoel. Een vogel kan geen reactie plaatsen op dit forum, maar ik kan niet vliegen.

***
“zo dom als het achtereind van een varken”

Ik vind deze uitdrukking niet getuigen van hoog IQ-gehalte. Het achtereind van een varken vind ik slimmer dat deze uitdrukking. Stel dat een varken geen achtereind zou hebben. Dan zou het varken niet levensvatbaar zijn. Derhalve is het achtereind/schoorsteen van een varken helemaal niet zo dom.
Een oud collega heeft ooit een hangbuikzwijntje als huisdier gehad. Of dit varkentje slim is betwijfel ik. Het beestje vond keek namelijk aandachtig mee als er GTST op de TV kwam.

***

Vanavond een lezing bezocht van een autisme-deskundige. Op een gegeven moment ging het over IQ en het meten van IQ. Ze vertelde dat het meten van een IQ bij mensen met autisme moeilijker te meten is in vergelijking met neurotypische mensen door 2 redenen.

1. de tijdsdruk tijdens een meting
2. het sociale aspect/contact dat iemand heeft tijdens het afnemen van een meting.
Het moeilijkste van een IQ test vind ik dat er bij deze testen vragen gesteld worden. En dan bedoel ik niet de inhoud van die vragen, maar het het vragen an sich. En als in 1 zin meerdere vragen worden gesteld weet ik het helemaal niet meer hoe en wat t antwoorden. Ik begrijp wel dat het vrij moeilijk is om een test af te nemen zonder daarbij vragen te stellen. Dit had ik niet alleen bij die WAIS test, dit heb ik eigenlijk overal als mensen plotseling/onverwachts iets vragen. De eerste vraag bij het maandelijkse uurtje bij het autisme team vraagt ze altijd “Hoe gaat het met je?” Ik moet daar dan altijd over nadenken op de vraag hoe het met me gaat. Net alsof mijn hersenen een soort papieren encyclopedie zijn waar ik het eerst in op moet zoeken hoe het met me gaat.

***

Het IQ van een stoeptegel

Hebben stoeptegels Überhaupt IQ ?

Ik gebruikte laatst deze uitdrukking. Waar een reactie op kwam of stoeptegels überhaupt kunnen denken. Om op deze vraag lacherig en meteen “nee” te antwoorden lijkt me niet slim.
Als ik tegen een stoeptegel ga praten dan praat dit gesteente niet terug, het is me in ieders geval nog niet overkomen. Een stoeptegel is niet gemaakt van vlees en bloed, dit in tegenstelling tot mijn hersenen. Maar daardoor kun je nog niet zeggen dat een steen niet kan denken. Intelligentie is volgens mij een soort van evolutie. Iedere keer als ik iets meemaak, dan komt er een “update” voor mij IQ. Alles wat de deeltjes van een steen/stoeptegel ervaart reageert die steen/stoeptegel ook op. Soms komt er een passieve reactie maar soms ook een actieve. Gesmolten gesteente in de aarde, beter bekend als lava reageert ook als er te veel druk op komt. En als de druk te groot word kan er als reactie een eruptie plaats vinden. Na de eruptie is de druk minder, en de lava die naar buiten is gekomen koelt af. actie/reactie/actie/reactie. Het is misschien wel ver gezocht maar dat een steen zich aanpast aan de omgeving zie ik toch iets van intelligentie.

Een gevalletje van een laag IQ/geheugen
Afgelopen maandagmiddag stap ik de apotheek binnen. Het leek wel of de pillentjes gratis waren want er stonden wel 15 mensen te wachten. Ik moest op een knopje drukken en toen kwam er een papiertje uit met het getal 342. En iedere keer dat er een klant geholpen was kwam het richting de 342 ging er een belletje tot 15 keer toen ik aan de beurt was. In deze situatie is mijn IQ/geheugen zo laag dat ik bij ieder belletje op mijn papiertje moest kijken dat ik nummertje 342 had.

***

***
Ik vind de begrippen IQ/intelligentie erg relatief. Ik accepteer de uitlag van een intelligentietest wel. Maar ik verbind er geen conclusies aan. Een hoog IQ is niet per definitie goed, en laag niet per definitie slecht.
Voorbeeld: een uurtje na de inname van mijn dagelijkse Quetiapine daalt mijn IQ enkele octaven, maar is dat negatief? Ik vind van niet, want met dat dalen stijgt mijn geestelijke rust een paar octaven. Met heel warm weer hapert het denkvermogen bij mij nog meer dan bij normale temperaturen. Ieder voordeel heb zijn nadeel aldus Cruijff, en zo bezie ik het ook met IQ.
Ik heb het met ook wel eens af gevragen hoe het bij politici in hun bovenkamer aan toe gaat. Het kiezersvolk hoort liever mooie-leugens dan vervelende-waarheden. De Belg Kris Peeters vind ik dat hij zijn IQ positief benut. De speeches van Barack Obama vind ik ook mooi, een genie. De huidige Burgemeester van Londen, Boris Johnson heeft iets onberekenbaars voor mij.

Wat heb je aan een hoge intelligentie Piet, als je poepen moet en je kan het niet.

***

Hoe zou het toch komen dat brildragende mensen een hoger IQ word toegedicht dan mensen die geen bril dragen?
Bij mensen met autisme vind ik dat hun IQ al helemaal niet af te lezen is aan uiterlijke kenmerken.
Bij stropdassen het zelfde, na enige tijd prik ik wel door die fata-morgana heen dat het maar schijn is.
Het heeft iets met een algemeen geledende hiërarchie te maken.

De hond van Einstein

Zo gek als een deur

Maar zijn deuren wel zo gek, ik heb zo af en toe veel gemak van een deur, maar omgekeerd heeft een deur mij niet nodig. Derhalve is die deur slimmer en autistischer dan ik ben. Een deur functioneerd autonomer dan ik.

Ik zou regelmatig bedorven vlees hebben zonder deurtje in mijn koelkast.
Ik zou niet mijn auto in kunnen stappen zonder deurtje in mijn auto.
Ik zou het erg winderig krijgen in een auto zonder deurtje.
Ik zou zo af en toe toch aan de radiatorknop moeten komen zonder voordeur.
Ik zou minder goed slapen bij de wetenschap dat mijn fietsenschuurtje niet een afsluitbare deur bevat.
Ik zou zelfs nooit meer kunnen slapen want mijn oogleden zijn min of meer ook een deurtje om mijn ogen te sluiten.
Ik zou regelmatig schrikken als er geen deurtjes in de kleedhokjes van het zwembad waren.
Heel erg lang geleden, ik neem voor het gemak 2.543.724 miljoen jaar voor Darwin leefden de voorlopers van de huidige homo sapiens in holen, goed, ze zullen vast wel wat atributen verzameld hebben om hun hol af te sluiten, maar die is vast niet zo slim geweest als de huidige deuren, 3 puntsluitingen hadden ze toen nog niet, thermopane en cilindersloten ook niet. Nee, alles bij mekaar vind ik een deur zo gek nog niet. Ofschoon ik niet bevoegd ben als pshycholoog geef ik een deur een IQ van 111, dat 11 een gekkengetal is berust puur op toeval.

Zo slim als een deur

In mijn diagnose rapport staat dat mijn IQ profiel dysharmonisch is. Mijn profiel loopt niet horizontaal, het lijkt eerder op een jojo. Het kan vriezen en het kan dooien luid het gezegde, in mijn schedel vriest en dooit het soms tegelijkertijd, geen gelijkmatige themperatuur.

“De significante verschillen van cliënt zijn ongebruikelijk en komen niet veel voor in de populatie”

Deze zin staat in mijn diagnose rapport, of ik hier nu vrolijk of verdrietig om moet zijn weet ik niet. Het woord “populatie” in deze zin vond ik overigens wel grappig klinken. Met een dysharmonisch intelligentieprofiel heb je volgens mij ook weinig aan het totaal IQ.

***

Zo dom als het achtereind van een varken. Dit gezegde verdient een “uitdrukking” in beeldvorm, maar dan voor homo sapiens.

Het ” IQ ” van het achtereind van een homo sapien.
AfbeeldingAfbeelding

***

Stel dat je zeer intelligent bent, maar je hebt het gevoel dat je door je intelligentie door de minder intelligente mensen als nerd/arrogant/pedant word gezien, dan werkt het volgens mij erg goed om je intelligentie te camoufleren door juist de onnozelaar uit te hangen. Iemand die daar een grote meester in is is Urbanus, althans ik vind dat hij zijn slimheid erg goed weet te verbergen door zijn intelligentie. Slim doen door dom over te komen, in zeker opzicht is het een dubbele agenda. Maar voor een komiek kan ik deze dubbele agenda erg goed pruimen. In het filmpje gaat het over de intelligentie van een Frans talig varken, en op het eind van het filmpje weet hij een nog dubbelere agenda te gebruiken door gespeeld kwaad te worden als het publiek hem voor domme Belg ziet. Niets is minder waar, een zeer slimme Belg.

Slim Varken

***

Ofschoon mijn “school-carieëre :silly: ” niet veel verder kwam dan de spinazie-academie heb ik later in mijn “werk-carieeëre :silly: ” als kwastenbederver wel vaak met een *hoogwaardige IQ* gewerkt. Ofschoon deze Alfatex IQ hoogwaardig was deed hij toch precies wat mijn domheid wilde. Deze vloeibare IQ had overigens ook geen vrije wil.

***
Voor mensen die toevallig Piet heten, neem het tegeltje niet persoonlijk op. Piet rijmt simpelweg lekker op niet.

Afbeelding

 ***

Update komt er aan, wanneer weet ik nog niet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s