Woorden letterlijk nemen

letterlik

 

Autisten nemen woorden soms letterlijk lees ik vaak. Althans dat doe ik in ieders geval regelmatig. Hoe kan ik een letter anders interpreteren dan de letter is. Een A is geen B, een K is geen X, etc etc.

“je kunt de boom in . . .

Gisteren was het de 11e van de 11e volgens de kalender. Normaliter bevinden zich rond 11 november meer eikels zich op de grond dan nog in de boom. Mocht het tellen en sorteren van eikels een hobby van je zijn zit er weinig logica in om de boom in te gaan. Op de 11e van de 11e was het gisteren Autminds2017 in Amsterdam. Bij aankomst kreeg iedereen een goodybag, en verhip, in mijn goodybag bevond zich een Teller en sorteermachine van gevallen eikels. Bij 43.344 was het plots gedaan met de hobby van de Teller. Komt daar een norse NT geval aanzetten met de opdracht om de boom in te gaan. Om de weg van de minste weerstand volgt de eikel-teller stipt het commando van zijn overste uit. De Teller kreeg plotseling hoogtevrees, en uiteindelijk is de brandweer moeten komen om hem uit de boom te halen. Hij kon de boom in, maar, hij kon de boom niet meer zelfstandig uit. Eenmaal beneden had de Teller de les geleerd dat je niet klakkeloos de boom in moet gaan. Ga voortaan zelf maar de boom in riep hij die NT-er met een nog trillerige stem van zijn hachelijke avontuur toe.

 

Vrouwke
Bij dit woord denk ik in eerste instantie aan een vrouw die erg klein is. Naast dat ik denk dat er een kleine vrouw met bedoeld word vind ik dit ook ook ‘klein’erend.

Een “goede” baan
Iemand heeft een goede baan aangeboden gekregen, ik merk vaak dat mensen dan willen zeggen dat iemand veel centjes als beloning krijgt voor die baan. Ik heb dat ‘goede’ nooit goed begrepen, en nog niet eigenlijk, in mijn wereld tenminste.

Hoe gaat het met je?
Soms kom ik wel eens mensen tegen en dan vragen ze “heeeeee hoe gaat het met je?” Ik proef dat alsof iemand wil vragen of het goed al dan niet goed met me gaat. Ik merk vaak dat mensen met deze vraag niets willen vragen, maar dat ze eigenlijk alleen maar willen zeggen. “Hallo”

We
Als mensen tegen mij praten in de we-vorm weet ik vaak niet wat of wie ze met die “we” bedoelen.
Als ik in een winkel iets ga kopen dan ga ik iets doelbewust kopen, en vaak snuffel ik van te voren ook al uit wat ik ga kopen, welk merk, welke prijs. In de gespreken met verkopers in een winkel staan bij mij alle signalen op rood als deze verkoper het woordje “we” laat klinken. Belendende percelen nat houden klinkt het dan in mijn hoofd.

Rugzakje
Bij dat woord denk ik aan een rugzak, zo eentje die backpackers op hun schouders en rug dragen.
Bij dat woord krijg ik een seconde later wel in de gaten dat er vaak het ‘verleden’ mee bedoelt word.

Een “mooie” baby
Op kraamvisite of als mensen vertellen over een pasgeboren kindje, hebben ze het vaak over een ‘mooie baby. Dat mooie kan ik soms niet goed plaatsen. Ik zeg dan vaak niets maar ik denk dan wel iets van ‘noem eens een lelijke baby’ en ‘zag ik er vroeger uit als E.T.?’

Gesproken woorden neem ik dus soms letterlijk maar geschreven woorden soms weer niet.
Tijdens een van de testen bij de GGZ kwam er een soort vraag over woorden in combinatie met kleuren.

***kleuren***
ROOD
BLAUW
WIT
ORANJE GROEN

Dit was erg verwarrend voor me. Ik zag eerst de kleur, daarna de vorm, en als laatste pas de tekst.

Proost, op je gezondheid, santé!

Als mensen in gezelschap op het punt staan om samen alcohol te gaan drinken zeggen ze vaak iets waar ‘gezondheid’ in voor komt. Ik begrijp dat niet echt. Op een feest moet er gelachen worden, dus ik snap best dat mensen niet zeggen “Proost, op je lever-beschadiging” Alhoewel het woord leverbeschadiging dichter bij de werkelijheid komt dan het woord gezondheid. Althans in mijn beleving, als je kijkt naar de letterlijke betekenis die alcohol teweeg kan brengen. Zo ook bij nicotine, “Even gezellig een sigaretje roken” Ik zie de letterlijke relatie tussen gezellig en tabak niet.

Zondagse kleren-doordeweekse kleren

In de tijd dat mijn moeder besliste welke kleren ik aan deed had ik op zondag zondagse-kleren aan. Dit waren kleren die nog niet vaak gewassen waren. Deze kleren droeg ik niet op een dinsdag of zaterdag, want op dinsdag en zaterdag hoor je doordeweekse-kleren te dragen. Als die zondagse-kleren een keer of 20 gewassen waren dan kregen ze langzaam de status doordeweekse-kleren bij mijn moeder. In de kast op mijn slaapkamer lagen de zondagse-kleren ook gescheiden van de doordeweekse-kleren. Ik begrijp op zich best wat ze er mee bedoelde maar toch vond en vind het vreemd dat ze kleren een etiket van zondag en doordeweek op plakt. En het merkwaardige is dat ik veel liever doordeweekse-kleren droeg dan zondagse-kleren. Zondagse-kleren zijn nieuw, en doordeweekse-kleren zijn vertrouwd. Terwijl het voor mijn moeder andersom is. Zondagse-kleren zijn goed, en doordeweekse-kleren daar is het goede af, deze zijn ‘minder’ volgens mijn moeder. Met ondergoed en sokken heb ik er niet een probleem mee, deze keldingstukken zie ik zelf toch niet als ik ze draag. Maar bij schoenen broeken en jassen wel.
Het is de laatste jaren mode heb ik begrepen om doordeweekse-spijkerbroeken te kopen die eigenlijk toch zondagse-spijkerbroeken zijn. Ik bedoel dan die spijkerbroeken waar op bepaalde plaatsen op een onnatuurlijke manier gaten en scheuren in zijn gekomen. Tja, daar raak ik toch van in de war. Mag je nu die spijkerbroeken met gaten en scheuren ook op een woensdag dragen of behoor je die de eerste maanden alleen op zondag te dragen?

“Time flies like an arrow, but fruit flies like a banana”

Alle katten hebben asperger

Alle katten hebben asperger, dit is de titel van een boek, wat ik overigens niet gelezen heb. Wat ik wel heb gelezen is de titel van dit boek. En met deze titel heb ik iets, of misschien kan ik beter zeggen. Daar heb ik in de letterlijke zin iets tegen.
Ik heb inmiddels 3 keer een ontmoetingsdag van PASnederland bezocht. En het enige lichamelijke contact wat ik met aspergers heb gehad was een voorzichtig handje. Dit vond ik overigens meer dan genoeg. Bij dat handje geven merkte ik geen scherpe nageltjes op. Iets wat katten wel hebben. En op het eind van die dag zat mijn gezicht en armen niet onder de krassen en bloed. Iets wat me met katten in het verleden wel ooit overkomen is. Aspergers zijn rustige en stille peronen ben ik achter gekomen. In het dorp waar ik ben geboren, ben ik menig nacht wakker gemaakt door vechtende krijsende en jankende katten. Ze gingen elkaar te lijf alsof hun leven er van af hing. Dit soort agressie ben ik op de PAS ontmoetingsdagen nog nooit tegen gekomen. Mijn moeder doet nogal graag tuinieren, en vind regelmatig uitwerpselen in de voortuin. Dit zijn uitwerpselen van katten. Nu heeft mijn moeder wel regelmatig een soort van asperger op bezoek. Maar geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om bij mijn moeder mijn behoefte in de voortuin te doen.
Het voortplantings-gedrag: Ik kan me vergissen maar dit gedrag is volgens mij toch fundamenteel anders tussen katten en aspergers. Misschien hebben aspergers wel zo af en toe een nageslacht, maar geen harem zoals ik soms bij katten zie. Bij het prikbord van de Albert heijn, heb ik wel eens een briefje zien hangen, “gratis jonge katjes af te halen” Maar op deze borden kom je nooit jonge aspergertjes tegen die gratis worden aangeboden. Een 25 jaar geleden had mijn moeder geen kliko, maar wel een soort asperger, alleen wist die asperger en mijn moeder dit toen nog niet. In plaats van die kliko hadden wij van die vuilniszakken, die eens in de week op straat werden gezet die dan meestal op vrijdags door van Ganzewinkel werden opgehaald. Het kwam geregeld voor dat een flink deel van de straat bezaaid lag met afval door zakken die kapot werden gemaakt door katten. Mijn kersstal heb ik inderdaad ooit uit het afvalhok van mijn flat gehaald. Maar door de bank genomen zijn aspergers geen vuilnisbakkenras. En als ze het al zijn dan laten ze de vuilniszak in een staat achter dat er niets uit ontvreemd is. Ofschoon vogels niet van mij houden houd ik wel van vogels op een manier dat ze niet ga vangen in een boom en op ga eten. Dit heb ik menig kat wel zien doen. Ik heb ooit een duivenmelker gekent die mij leuk vond, en laat ik me voorzichtig uitdrukken, die niet zo erg van katten hield. Die duivenmelker en katten, leefden als kat & hond. Nu is het bij die PAS ontmoetingsdagen niet verder gekomen dan een voorzichtig handje, dus over de tongen van aspergers kan ik moeilijk oordelen, maar als ik naar mijn eigen tong kijk dan is dat geen schuurpapier tongetje zoals dat bij katten wel het geval is. Katten vangen en eten muisjes, en ik niet.
Misschien moet ik maar eens een boekje gaan schrijven. De titel van dit boekje weet ik al.

“Alle katten zijn NT-ers”

ps: In het voorwoord zou ik wel duidelijk maken dat de woorden niet letterlijk moeten worden genomen. Ik begrijp heel goed dat de titel “alle katten hebben asperger” beeldspraak is. Maar hoe ik het ook wend of keer, in die beeldspraak word ik vergeleken met een dier waar ik geen goede ervaringen met heb. Als de titel van dat boek “alle honden hebben asperger” was geweest, dan had ik nog steeds begrepen dat het beeldspraak is, maar dan was ik juist gefocust op de overeenkomsten tussen honden en aspergers. Omdat ik honden prettige dieren vind. Bij katten zoek ik juist naar de verschillen om de titel van dat boek te ontkrachten.

Stel dat dat de titel van dat boek was geweest “alle kakkerlakken hebben asperger” Nu wil ik kakkerlakken overigens niet vergelijken met katten. Maar dan denk ik dat vrijwel alle aspergers in hun systeem op zoek zijn naar de verschillen tussen kakkerlakken en zich zelf.

Out of the box denken

Dit is ook een woord wat ik soms letterlijk neem. Het komt nogal eens voor in de maatschappij dat mij word verweten dat ik een “out of the box denker” ben. Maar het frapante is dat ik dat juist niet ben, althans in mijn beleving. Ik ben juist een “inside the box denker” Het zijn meestal NT-ers die het “out of the box denken” gebruiken om autisten “in het gareel” te manouvreren. Eigenlijk moet ik zeggen in “hun” gareel. NT-ers beschouwen de wereld vaak als 1 box. Terwijl autisten een betere kijk hebben dat er meerdere boxen bestaan.

Ik ga mijn auto eens naar huis brengen

Ik gebruik dit zinnetje wel eens als ik ergens ben en op een voorzichige manier wil zeggen dat ik naar huis wil gaan. Dit zinnetje is een soort beeldspraak en ook weer niet. Ik ben immers pas thuis als mijn auto ook thuis is. En mijn auto is pas thuis als ik hem er naar toe rijd. Ik heb mijn auto nodig en mijn auto mij. Zoiets is voor mij soms moeilijk, omdat ik dan het autonoom denken los moet laten. Ik moet mij conformeren naar de grillen en nukken van mijn auto. Een auto is een handig vervoersmiddel, maar ik vind het zo omslachtig dat ik die auto ook overal mee naar toe moet nemen om ergens te komen. Als ik het zinnetje “ik ga mijn auto eens naar huis brengen” gebruik dan weet ik precies wat ik bedoel. Als iemand bij mij is en die persoon zou het zelfde zinnetje gebruiken dan weet ik niet precies wat er bedoelt word. Althans niet met de zelfde snelheid als ik dat zelf zou zeggen.
Bij mijn laatste onderzoek is naar voren gekomen dat ik een “Disharmonisch intelligentieprofiel” heb.
De verschillende indexen van mijn profiel tonen grote verschillen. De index verwerkingssnelheid (VsL) ben ik laag begaafd. De andere indexen score ik hoger. Ik denk dat dat met taal belangrijk voor me is. De taal hoor ik met mijn oren erg snel, maar de verwerking, iets verder op in mijn hoofd gaat het als een slakkengangetje. Zo, en dadelijk ga ik mijn fiets even naar de Lidl brengen.

Halfbloedje

Een mens in in mijn beleving een individu en een zelfstandig wezentje. Dat woord halfbloedje vind ik een akelig woord. Wat nou half, wat nou 50% mens en nog eens 50% mens vraag ik me af. De mensen die deze woorden gebruiken zijn dat “volbloed” mensen? Bij het woord halfbloedje komen bij mij termen als bastaardje en apartheid naar boven. Ik ben niet blind, ik zie heus wel dat de huid van de ene persoon een ander pigment bevat dan dat van een ander mens. Als je niet geheel conform de massa bent dan ben je half, althans volgens sommige, simplisme ten top vind ik dat.
De erg intelligente Barack Obama vind ik goed omdat ik hem sociaal vind, niet omdat zijn moeder toevallig een witte huid had en zijn vader een donkere. Ieder mens is volgens mij gemaakt via dubbel-bloed. Maar als een mens eenmaal op aarde is het een “volbloed” althans in mijn beleving.

Scheldwoorden waar ziektes in voorkomen

Ik kan van slag raken als mensen scheldwoorden gebruiken waar ernstige ziektes in voor komen. Ik kan het zelfs niet verdragen om ze via mijn toetsenbord in te tikken. Ik ken de woorden om de simpele reden dat ik oren heb. Als ik enigzins kan ontloop ik deze figuren waar ik kan. Soms staan ze er nog bij te lachen ook. Als ik deze mensen niet kan ontlopen dan word ik zenuwachtig, er iets van zeggen kan mijn hoofd op dat moment helemaal niet aan. Lang geleden heb ik ook een collega gehad wiens ringtone een brullende Adolf Hitler ten gehore bracht ..

U

Het 1-letter woord U brengt mij ook nogal eens in verwarring. Soms gaan mijn gedachten dan naar dat kleine jongetje in de Mc Donalds reclame die zegt. “ze zei meneer tegen me”

Ik een brief maakt het me niet uit of iemand me aanspreekt met U. Maar verbaal weet ik soms niet hoe ik dat moet plaatsen.

Is het uit beleefdheid?
Is het uit onderdanigheid?
Is het uit commercieel oogpunt?
Is het om te spotten?
Is het om afstand te nemen?

Er is iets vreemds, ik vind het niet prettig als mensen U tegen mij zeggen maar ik doe dat soms wel tegen andere mensen. Bij de GGZ is het wel eens voorgekomen dat ik iets zij “U mag gerust jij en je tegen me zeggen” Waarom gebruik ik zelf dat 1 letterwoord U? Ik denk dat ik dat doe om een soort van afstand te nemen tegenover de persoon die ik met U aanspreek. Ik trek dan als het ware een muur op om mezelf te beschermen.

RIP, Hier Rust, Rust in Vrede, Rust nu maar uit

Dit zijn enkele graf opschriften die ik wel eens tegen kom. Resten wat ooit een mens was kan niet rusten, althans niet in mijn beleving. Iemand die overleden is leeft voort in mijn hoofd, de mooie herrineringen draag ik met me mee. Natuurlijk heb ik respect voor mensen die ‘rusten’ op een grafsteen zetten, maar ik begrijp het niet.

Fijne dagen

Er is een periode in het jaar dat NT mensen iets tegen me zeggen in de trant van “Fijne dagen”
Het enige wat ik dan terug zeg is “ja” terwijl ik eigenlijk nee bedoel, maar om de goede-lieve-vrede te bewaren zeg ik dan niet nee. Als iets niet fijn is moet je het ook niet fijn noemen.

Gezellig uiteinde

In die zelfde periode van het jaar krijg ik ook wel eens toegeworpen, een “Gezellig uiteinde”
Lang voordat verteld werd dat ik autistisch ben in mijn denken moest ik bij dat uiteinde al aan een endeldarm/glorix/toiletborstel/toiletpapier denken. Als ze nu over een “noodzakelijk uiteinde” spraken dan kon ik het nog letterlijk nemen maar “gezellig’ niet

Feesteten

Feest-eten is in mijn ogen een bezigheid die NT-ers letterlijk in-nemen. Eten doe ik als ik honger heb, of om een honger-gevoel te voorkomen. Als ik ergens ben en me word gevragen wat ik wil drinken en ik zeg dat ik geen dorst heb en “niets” wil. Dan kijken ze me vreemd aan of zeggen lachend dat ze “niets” niet in de koelkast hebben staan. Met andere woorden of ik iets anders op wil noemen dan “niets” . Het feest-eten tref je bij veel sociale situaties aan. Lang geleden toen ik nog wel eens in een kerk kwam moest ik zelfs een mens opeten … Maar dat stukje mens was helemaal geen mens, maar gewoon een wit rond stukje snoep-papier. Carnaval, ook een sociaal feest waar het “feest-eten” in vloeibare vorm een verplicht nummertje is. En 40 dagen later moeten we onder het mom van “feest-eten” onze maagwand pijnigen door eieren in chocolade vorm naar binnen te werken. Als er nu iets om te feesten was, dan zou ik zeggen oké. Maar die is er niet in mijn beleving. Integendeel zelfs. De laatste week van een jaar vind wel het creme de la creme plaats van het “feest-eten”. Als je kijkt naar de miljoenen slachtoffers die de monotheïstische religies op hun geweten hebben dan vraag ik me wel eens af of er reden is tot een “feest”

Lucht-bloemen

In een van mijn eerste gespreken bij de GGZ vertelde ik dat ik erg van “lucht-bloemen” houd. Dit soort bloemen vallen altijd in goede aarde bij mij, erg prettig om ze te krijgen. “Lucht-bloemen” vind ik prettig om te krijgen. Ze zijn overal verkrijgbaar, ze kosten niets, je hoeft ze geen water te geven, ze verwelken niet, als een cameleon veranderen ze in iedere gewenst kleur. Dit soort bloemen zijn in letterlijke zin waar voor mij, en ze zijn in figuurlijke zin waar. Wat heb ik als mens meer nodig dan mijn hoofd? Tja, een kinderhand is snel gevuld.

Vinden

Jij vind nogal veel he. Dit is wel eens tegen me gezegd. Ik zij toen, ja dat klopt wel ik heb een mening, wat ik in mijn kop heb zitten heb ik niet in een ander lichaamsdeel zitten. Hij reageerde met “als je iets vind moet je het naar de politie brengen”

Netwerkborrel

Gisteren een hele leuke netwerkcola gehad met http://www.ietsdrinken.nl Een zogenaamde netwerkborrel. Ook het woord borrelen ken ik. Ik asocieer deze woorden sterk met alcohol. Maar op een netwerkborrel kun je ook cola drinken.

Ziektewet-ziektebed

Als een werknemer de griep heeft kan hij meestal niet werken en gaat hij thuis in bed uitzieken.
Tot mijn 16e heb ik altijd gedacht dat mensen dan in de ziektebed zaten. Maar deze regeling heet ziektewet. Daar ben ik pas achter gekomen toen ik zelf voor het eerst als werknemer ziektebed lag.

Sterren

Een van mijn bezigheden is om snachts met helder zicht naar de duizenden sterren te kijken. Het regent nu buiten, met de regen heb ik er geen zin, en als het regent heb je ook de eigenschap dat het wolkendek de sterren verspert. Ik vind het dus leuk om naar de sterren te turen. Maar kijk ik wel naar de sterren. Nee dat doe ik niet, ik kijk naar “rondjes”, okay sommige zijn wat ovaal maar sterren zijn het niet. Wat we maan noemen is tamelijk rond, we kunnen dit zien dat het rond is. We noemen de maan geen ster. Het woord sterren spreekt meer tot de verbeelding dan rondjes, toch merkwaardig dat van dingen dat we redelijk zeker weten dat ze rond zijn dat we ze als ster benoemen.

???????????

Het komt wel eens voor dat als mensen via hun toetsenbord iets vragen dat ze er dan vele ?????????? bij gezet worden. Dit voelt voor mij niet prettig, het voelt als een agressieve en opdringerige vraag voor mij. Mijn ogen werken prima, ook als er “?” staat zie ik het heus wel. Als ik dan een stuk of 7 vraagtekens achter elkaar zie moet ik eerst uit gaan vissen waarom dat ze er 7 gebruiken terwijl ze maar 1 vraag stellen.

Is het agressief bedoelt?
Is het vraagtekentoetsje blijven hangen?
Willen ze extra snel antwoord?
Willen ze meerdere antwoorden?
Zijn ze extra nieuwsgierig naar het antwoord?

Hoe die ??????? ook bedoelt zijn, het voelt niet goed voor mij. Ik heb wel eens de proef op de som genomen door het antwoord zoveel keer te plaatsen als er vraagtekens stonden. Wat ik al vermoede bleek ook zo te zijn, dat de vele vraagtekens een uiting van agressie waren.

Kom je eten
Mijn moeder: Kom je eten.
Ik: Is dit een vraag of een bevel?
Mijn moeder: Hee, doe toch niet zo flauw. Kom eten.
Ik: Dus het is een bevel?
Mijn moeder: JA!

Als mijn moeder nu zou vragen: Heb je honger?
Met de vraag of ik honger heb kan ik iets, dat is duidelijk voor me.

Is uw ziekte veroorzaakt door anderen?

Deze vraag kreeg ik vanmorgen voorgelegd, in een gesprek met mijn re-integratie begeleider.
Ik antwoorde met “Ja, als ik alleen op de planeet aarde zou wonen zou ik nergens last van hebben”

Dat antwoord was fout kreeg ik te horen. Mijn handicap word niet veroorzaakt door anderen.

Ik heb vervolgens nee aangevinkt terwijl ik zelf van mening ben dat het ja moest zijn. Ik nam te vraag te letterlijk werd me verteld.

Evolutionair voordeel

Deze 2 woorden lees en hoor ik wel eens. Dat eerste woord kan ik nog wel letterlijk nemen, maar bij het woord “voordeel” weet ik niet wat ik daar met aan moet. Wat is er voordelig aan evolutie vraag ik me af? Het in stand houden van de soort. Oké, maar ik zie soms ook nadelen in plaats van voordelen aan het in stand houden van de mens. Wat evolutionair voordelig is voor de een, is evolutionair nadelig voor de ander.

Tja als Adam & Eva niet aan kinderen waren begonnen dan had ik misschien niet bestaan. Maar iets wat er niet is, is in mijn beleving niet voordelig en ook niet nadelig.

Vrijgezel

Een vrij-gezel is vrij van conformeren, is vrij jury-rapporten, is vrij van beoordelingen of zijn 6-pack nog wel een 6-pack mag heten, is vrij van gesnurk, is vrij in zijn keuzes.

Ondanks deze voordelen, heb ik gemerkt dat het woord vrijgezel in de NT-wereld toch als ‘minder’ te boek staat. Het woord staat lager in de hiërarchie, althans in de NT-wereld heb ik gemerkt. Zo is het normaal om te vragen “ben je nog steeds vrijgezel?” Het is niet zo beleefd om aan een niet-vrijgezel te vragen “ben je nóg steeds getrouwd?” Om nog maar te zwijgen als ik zou vragen “ben je nóg steeds gevangen van conformeren, jury-rapporten, 6-pack beoordelingen, gesnurk, je keuzes?” De vanzelfsprekendheid die je soms bij NT-ers ziet vind een bevestiging. In bepaalde beroepen is de overtreffende trap van gezel, het woord meester. Ooh wat is ie toch zielig, zoiets zie ik soms wel denken in mijn gedachten. Maar als ik in mijn achteruitkijkspiegel kijk denk ik dat ook wel eens als ik 2 niet-vrijgezellen bitter en stuurs naast elkaar zie zitten.

btw, ik ben een botje-builder, en geen 6 pack-builder 🙂

Soms neem ik ook wel eens een vraag letterlijk, en dan geef ik ook een letterlijk/feitelijk antwoord.

Ander: Hoe was het in het zwembad?
ik: Nat.
Ander: Hé hé, wat ben jij droog.
ik: Ik droog? Juist niet, ik was nat.

Héé, doe je rits eens dicht, anders vliegt dadelijk je vogeltje nog weg

Ik had vroeger onwillekeurig mijn rits van mijn broek nogal eens open staan, er werd dan vertelt dat ik dat moest doen omdat anders mijn “vogeltje” weg kon vliegen. Ik zie ze wel eens vliegen, letterlijk en figuurlijk, maar er heeft bij mijn weten nog nooit een kanarie of parkietje in mijn broek gewoont.

Ongedierte onkruid

Ik weel wel enigzins wat er met deze woorden word bedoelt, maar ik neem ze toch letterlijk, en dan vraag ik me af wat er zo “on” is aan bepaalde dieren of plantjes. Kakkerlakken gebruiken volgens mij niet het alfabet, maar mochten ze het gebruiken dan denk ik zeker dat ze de zoogdierengroep de homo-sapiens als ongedierte zouden bestempelen. Als ik zo sommige tuinen zie waar het gras egaal groen is, geen enkele ganzentong, geen enkel klavertjes vier, helemaal geen paardenbloem, geen stukken steen wat begroeit is met mos, dan is voor mij de schoonheid voor een deel verdwenen, de plantjes en alles wat groeid wat we als onkruid bestempelen en bestrijden met chemische middelen, worden zelfs alleen maar sterker in hun genen door ze te bestrijden, door de evolutie word het zogenaamde onkruid alleen maar sterker. Ik houd van vogels, ik geniet als ik duiven een nest zie bouwen op mijn balkon. Mijn voormalig onderbuurman vond het ongedierte. Nu zal ik mijn onderbuurman niet tot ongedierte bestempelen, maar ik vond de vrije vogels op mijn balkon leuker dan mijn onderbuurman. Ik heb ooit een duivenmelker gekent die loslopende huiskatten weer als ongedierte deed bestrijden. Sommige mensen gebruiken het woord ongedierte ook wel eens als scheldwoord voor een ander mens, ik houd sowieso al niet van scheldwoorden en helemaal niet als mensen het verbaal gebruiken. Ik ben nog nooit ver op vakantie geweest, maar mocht ik dat nog een keer dan zal ik voor zorgen dat de malaria-mug mij niet dodelijk zal steken, dat wel, maar om een malaria-mug dan ongedierte te noemen vind ik toch raar. Deze mug wil ook leven net als de meeste andere levende wezentjes. Ook al zijn bepaalde dieren en plantjes “ongewenst” het blijven dieren en plantjes, en daarom kan ik in letterlijke zin de woorden ongediertje en onkruid niet goed plaatsen,

Plinten trapje

Het is al weer lang geleden. Volgens mij was ik 16 jaar. We waren op een bouw, en een collega vroeg naar een plinten-trapje. “Wil jij even gaan zoeken naar een plinten-trapje?” Zonder bij na te denken ging ik de bouwplaats afstruinen op zoek naar een plinten-trapje. De verwarmingsmonteur had er geen, de timmerman en de electricien ook niet. Ook de uitvoerder van de aannemer had er ook geen voor me. DE uitvoerder lachte wel wat eigenaardig naar me. Ik kon nergens een plinten-trapje vinden. Na een kwartiertje ging ik na denken over hoe een plinten-trapje er ongeveer uit zou moeten zien. Hé, maar om bij een plint te komen heb je toch geen trap nodig, dacht ik bij mezelf. Het begon me te dagen dat de vraag van mijn collega eigenlijk helemaal geen vraag was, maar een grapje. Ik kom vervolgens terug bij mijn collega en vertelde dat ik nergens een plinten-trapje heb gevonden. Mijn collega keek me glimlachend aan…

ABN

En dan bedoel ik niet Dé Bank.
Dan bedoel ik de afkorting van Algemeen-beschaafd-Nederlands.
Dus ik praat onbeschaafd? Niet alleen ik, volgens mij 95% van de populatie die op het stukje aarde wonen wat toevallig Nederland genoemd word praat onbeschaafd. Ik vind het een tamelijk arrogant persoon die de term ABN in de maatschappij heeft geintroduceerd.

Een tas koffie

Nu weet ik niet of het misschien streektaal is, maar hier in de omgeving word soms wel een koffie gedronken uit tassen. Hee, lus je misschien een tas koffie? In real ben ik verbaal erg zwak, als iemand zoiets vraagt dan zeg ik iets in de trant van ja/nee/liever niet. Maar als er een USB-stick in mijn hoofd mijn gedachten af kon lezen dan kwamen er dingen tevoorschijn als, nou ik drink de koffie liever uit een emmer, dat is ook wel wat omslachtig drinken, maar ik krijg met een emmer tenminste meer vocht binnen als ik die zelfde koffie uit een tas zou slurpen. Ik weet heel goed dat ze met een tas geen plastic tas van de action bedoelen, en ook geen tas zoals deftige vouwen wel eens ooit om hun nek dragen, maar bij het woord tas denk ik wel aan dat soort dingen.

Kolonisten

Dit is een bordspel, dat weet ik, maar ik heb dat spel nooit gespeeld of gezien. Het enigste wat ik gezien heb is het woord van dat spel, kolonisten. Ik proef een weerstand in me om dat spel te gaan spelen puur om dat woord. Dit komt door kolonisten in het midden-oosten. Als ik in dat bordspel min of meer kolonisten in het midden-oosten zou moeten spelen dan zou er een wrijving in mijn hoofd ontstaan.
Met dammen, schaken, stratego, is het ook de bedoeling om de tegenstander te verslaan, maar indeze spellen zit geen omstreden woord als “kolonisten” verwerkt.

***Vanmiddag in het borrelbad, op het moment dat het begon te borrelen.***

Hee, ze gaan ons koken. Ze gaan een mensen-boullion soepje van ons trekken in deze pan.

Dit waren de woorden van een andere zwemmer die ook even in de whirlpool zat. Ik begreep meteen dat dit een grapje was, en dat we niet in de blikken van Unox zouden belanden. Maar toch ging het in mijn hoofd ook dusdanig borrelen om die woorden letterlijk en voor waar te beschouwen. Mijn gedachten belanden al snel bij kanibalisme. Onze verre verre voorouders zou een kopje mensen boullion misschien wel dagelijkse kost zijn geweest, en dan bedoel ik niet onze voorouders van 2 duizend jaar geleden maar onze voorouders van 2 miljoen jaar geleden. Wat geweest is, is geweest. Maar toch liet het mij niet los. Na 5 minuten stopte het borrellen/koken, en stapje we alle 5 levend en heelhuids weer uit onze soep pan. Zo dat hebben we toch maar mooi overleeft dacht ik van binnen.

Eigenwijs

Eigenwijs is typisch een woord wat voor mij een positieve en letterlijke betekenis heeft, en voor een NT-er een negatieve en rrn anti-sociale betekenis. “Hee doe toch niet zo eigenwijs!” Dit kreeg ik op mijn werk wel eens te horen. Doe juist wel eigenwijs dacht ik dan vaak, laat mij toch lekker op mijn eigen-wijze manier wijs zijn. Doen jullie maar wat meer eigenwijs dacht ik bij sommige collega’s. Om conflicten te vermijden dacht ik het alleen maar. Want ik heb gemerkt als ik mijn eigenwijsheid als een deugd beschouw dat er dan helemaal geen dialoog met de groeps-wijze te praten was. Als je blind de wijsheid van een groep aanneemt dan kom je in mijn beleving nogal eens op het engelse woord “wis-dom” terecht. Met 7 miljard mensen op aarde die allemaal eigenwijs zijn zou je minder groepsbinding hebben, maar je zou wel veel meer authenthieke eigenwijsheden tegen komen.

Half-Pension

Voor mensen met een kleine beurs is een vakantieverblijf op basis van half-pension kostenbesparend. Hotel eigenaar van de afbeelding heeft dat half-pension wel héél letterlijk opgevat.

 

   

Bouwjaar

Als mensen zich introduceren gebruiken ze wel eens het woord “bouwjaar” om aan te geven welk jaar ze geboren zijn. Bij het woord bouwjaar weet ik dan vaak niet wat ik er van moet denken, bedoelen ze dan het jaar dat de navelstreng werd doorgeknipt, of het jaar dat ze gebouwd werden, meestal is dat 9 maanden eerder dan het moment van de navelstreng doorknippen. Ik vraag daar nooit naar bij mensen, en ik zal dat waarschijnlijk ook nooit gaan doen, maar toch blijft het in mijn hoofd spoken. Als je bereid bent om de zoogdieren groep der homo-sapiens als eenheid te zien zou kunnen stellen dan ons bouwjaar zo’n 4 miljoen jaar geleden is geweest, en als je nog verder wil denken zou je de bouwgrond waar wij op gebouwd zijn, namelijk de planeet aarde zo ongeveer 13,7 miljard jaar geleden is gebouwd. Zo heb je soms ook gebouwen waar op ooghoogte een steen is geplaatst met woorden iets van een strekking als “Eerste steen gelegd door Burgemeester huppeldepup” Die woorden neem ik ook wel eens letterlijk, en dan kom ik tot de conclusie dat het nooit de eerste steen geweest kan zijn, de eerste steen ligt meestal boven op de fundering.

Drolletje en scheetje

En een van die woorden is, scheetje
Uitgerekend iemand die je leuk/lief/aardig vind geef je een woord waar een negatief geurtje aan kleeft.
Drolletje van me.

In het verlengde van het woord scheetje komt ik bij de overtreffende trap “drolletje”
Het zal wel door het beelddenken van me komen dat ik deze woorden niet zo smaakvol vind.
Ik vond mijn hond ook leuk/lief/aardig, maar het woord drolletje kwam niet in me op.
Tijdens het wandelen/uitlaten met de hond was het overigens wel de bedoeling dat hij een drolletje zou laten. Ik gebruikte vaak het woord ‘vriend’ als ik met mijn hond aan het praten was. Waarschijnlijk dat mensen die elkaar drolletje noemen het woord vriend weer merkwaardig vinden.

Positief

De uitslag van de bronchoscopie blijkt POSITIEF te zijn.

Wielrenner X is POSITIEF bevonden tijdens een dopingtest.

Ik weet inmiddels dat in de 2 gevallen van hier boven positief niet positief is maar negatief. Maar toch ontstaat er iets van verwarring in mijn hoofd als iemand het woord positief gebruikt terwijl het dat niet is.
Het word extra verwarrend als niet altijd het woord positief in vergelijkbare situaties word gebruikt.
Tijdens mijn diagnose periode was de indicerende hulpvraag “Is er sprake van een autisme spectrum stoornis?” Het antwoord was ja, maar in het hele diagnoserapport staat nergens dat mijn hersenen POSITIEF zijn bevonden. In tegendeel zelfs.

Stappen

Ik houd van wandelen, en om een bepaalde afstand te wandelen moet ik stappen zetten.
Op mijn heup bevestig is dan meestal ook een stappenteller, dit dingentje telt dan hoeveel stappen ik heb gezet, en na de wandeling kan ik dan zien hoeveel stappen, hoe ver en hoeveel calorieen ik heb verbrand met de stappen die ik heb gezet.

Nu zijn er ook mensen, meestal doen ze dit in het weekend, die ook gaan “stappen” Soms doen ze dit op een manier dat een taxi ze bij de voordeur oppikt, bij de disco of café afzet, en na afloop doet de taxi het omgekeerde. Met als gevolg dat ze vrijwel de hele avond geen tot heel erg weinig stappen hebben gezet maar ze noemen het toch stappen. Ik vind dit merkwaardig.

Lagere

Ik heb een school-carrière in het technische en het huishoudelijke onderwijs doorlopen. Dit waren niet zomaar technische en huishoudelijke scholen. Nee dit waren de,
Lagere technische school LTS
en de
Lagere huishoud en nijverheids onderwijs LHNO
De andere jongens en meisjes op de basisschool die scoorde hoog met de cito-toest. Met als gevolg dat zij naar het hoger onderwijs mochten. Op de basisschool zag ik wel verschillen tussen mij en de hogere klasgenootjes. Zij konden namelijk met hun mond erg goed woorden uitspreken. Die woorden waren overigens niet altijd van een hoog nivo. Momenteel heb ik een best wel hoog gevoel van eigenwaarde. Maar in de schoolperiode gaven mensen mij het gevoel dat ze mij nogal laag inschatte, en soms ging ik er zelfs nog in geloven dat ik aan lager-wal was geraakt, wat schoolnivo betreft. Mijn eigenwaarde was toen laag. Gelukkig gaven mijn ouders en broer mij niet het gevoel dat ik laag was gezonken. De hierarchie van de massa die bepaald van wat iets hoog-laag is nam ik vroeger letterlijk. Gelukkig heb ik dat luchtballonnetje doorprikt.

Vroeger, in de tijd dat ik echt dacht dat ik dom was moest ik wel eens aan vraag die in *dit liedje* word gesteld denken. Het antwoord op die vraag is: Nee 🙂

Zat

Als iemand dronken is word er wel eens gezegd “Die is zat”
Maar dat klopt in mijn ogen niet.
Zat/genoeg is niet zat/genoeg, zat is teveel.

Voor iemand die alcohol drinkt weet ik natuurlijk niet zijn/haar doelstelling. Als je als doelstelling hebt om dronken te worden dan is het weer niet teveel maar wel zat.

***Hoe versier je een asperger***

Dit is de titel van een draadje op dit forum. Ik weet wat er bedoelt word maar toch bezie ik deze woorden het volgende : je plukt hier een willekeurige asperger van het forum, hang hem/haar slingers om de nek, een feestmuts op zijn/haar hoofd, wat confetti zo hier en daar besprenkelen, een carnavalesk shirt, met wat smink zonnetjes op de wangen, een paar ringen aan de vingers en oren, een schakelketting om de hals, desnoods een rode neus ala clown Bassie.

En zo “versier” ik een asperger

Wat ben jij een zekere zeg!

Dit zinnetje heb ik meer dan eens tegen me horen zeggen. En ik weet nog steeds niet hoe ze het bedoelen. Een hele tijd terug had ik een Opel-Kadett, vol met krassen en roest. Ik deed deze auto met mijn sleutels op slot, ik had een dubbel stuurslot, eentje met de sleutel, en eentje met een ijzere stang die ik dan door mijn stuur moest wringen en daarna met een apart sleuteltje op slot doen, en ik had een slot gefabriceerd vanaf mijn handrem naar mijn versnellings-pook wat ik weer met een ander sleuteltje op slot deed. Al met al een flinke beveiliging voor een roestige auto. Maar ik vond het op een of andere manier prettig om het zo te doen. Nu heb ik collega’s gehad die bij het zien van mijn manier van auto sluiten het zinnetje “Wat ben jij een zekere zeg!” uitspraken. Als iemand plotseling iets zegt ga ik dat analiseren wat er mee bedoelt word. Ik ga dit zelden op een verbale manier vragen. Bedoelen ze nu dat ik een ‘zeker’ iemand of een ‘onzeker’ iemand ben? Ze zeggen verbaal dat ik een zekere ben, maar ik ben juist ‘onzeker’ en daarom sluit ik mijn auto op mijn manier.

Een bak lava

Afgelopen zaterdag zat ik met soortgenoten in een grieks restaurant.
“wat willen jullie als nagerecht?”
iemand van onze groep reageerde met “Doe voor mij maar een bak lava”

Wie gaat er nu lava gesteentje als nagerecht bestellen, is er een eruptie in de Vesuvius geweest. Als je tanden het maar houden. Zou die bak lava dienen als een barbecue. Ik was niet de enigste in onze groep het raar vond om een bak lava op te peuzelen. Na enkele minuten kwam de bak lava op tafel. Het bleek een grieks gebakje te zijn. Bij het kijken op de nagerechten kaart kam ik baklava tegen. Bak en Lava aan elkaar. Baklava. Vanaf dat moment gingen mijn hersencellen weer aan die oost-europa kenner van Koot en Bie te denken. Drs Klavan.

Mvg GG Gr G

In plaats van woorden letterlijk nemen neem ik ook wel eens letters letterlijk. Onder aan een brief of email schrijven mensen wel een
Mvg terwijl ze Met vriendelijke groeten bedoelen
Gr terwijl ze Groet bedoelen
Gg terwijl ze Gegroet bedoelen
G terwijl ze Groeten/Groetjes bedoelen.

Vooral dat “Gr” komt bij mij moeilijk binnen. Bij “Gr” denk ik meer aan het Grommen van een hond.
Ik begrijp het ook niet echt waarom een naar mijn mening best wel ultiem woord als een groet met een afkorting word geschreven. Mijn indruk klopt vaak niet bij de werkelijkheid. Iemand die me wel eens emails stuurd met “Gr” op het eind is een alleraardigst persoon. Maar daar kwam ik pas achter toen ik die persoon voor het eerst zag.

Het omgekeerde komt ook wel eens voor bij me.

Stel iemand die ik nooit gezien heb begint een brief of email met Hoogachtend, dan weet ik ook niet goed wat ik er van moet denken. Hoe kan iemand die mij nog nooit gezien heeft “Me hoog achten?”

Een bruin cafe

Ik heb nooit veel in dit soort etablisementen gekomen, en nog erg zelden. Bij de Hema-restauranten hebben ze flink wat witte verlichting. Dus dat soort zullen ze wel niet verstaan onder een “bruin” café. Maar wat dan wel? Ik weet het eerlijk gezegd nog niet.

Zijn de tafels stoelen van hout, de vloeren een parket?
Was het daar destijds de bedoeling dat je daar veel nicotine ging gebruiken?
Worden er veel bruin gekleurde bieren geschonken?
Krijg je daar geen melk bij de koffie?
Dan bruine suggereerd bij mij ook een soort rovershol, een donkere/bruine ruimte waar dingen gebeuren die je van de straat af beter niet kunt zien.

De onderwereld

Ik dacht vroeger echt dat het dusdanig gevaarlijk figuren waren dat ze zich verscholen in bunkers. Op een of andere manier dacht ik dat ze niet te zien waren in de Bovenwereld In sommige gevallen zullen ze zich echter wel eens verstoppen in ruimtes waar hun mede onderwereld figuren ze niet kunnen zien. Een soort van mollen in hun gangen stelsel onder de grond. Helaas voor de onderwereld figuren komen ze sneller “onder de grond” als bovenwereld types . . .

Heb ik iets van je aan?

Ik schijn soms een starende dromerige blik in mijn ogen te hebben, en op momenten dat er ergens diep over aan het nadenken ben beweeg ik mijn hoofd minimaal. Dit heeft als gevolg dat als ik naar de zin van de ander iets te lang naar hun schoenen/broek/stropdas staar dat er dan gevraagd word: “Heb ik iets van je aan?” Ik beantwoord die vraag dan met: Nee. Ze bedoelen niet of ik iets van ze aan heb, maar ze zeggen met een dubbele bodem waarom ik hun schoenen/broek/stropdas aan zit te staren. 1 seconde na dat ik met “nee” heb beantwoord begrijp ik wat ze bedoelen. Maar mijn eerste reactie op die vraag neem ik letterlijk en beantwoord ik ook letterlijk. Mijn vader had een gevatte en grappige suggestie hoe ik moet antwoorden. Maar ik heb deze suggestie nooit gebruikt, om de simpele reden dat het op dat moment niet in me op komt om een vraag met een dubbele bodem, een antwoord met een dubbele bodem terug te geven.

Heb ik iets van je aan? Nee, anders zag je er wel beter uit!! 🙂

Wat zijn jullie begaan met mensen zeg, zelfs op de koffieautomaat staat “sterkte”

Deze kreeg ik vanavond te horen tijdens een lezing van Annelies Spek.
Deze autisme deskundige vertelde hoe iemand dit ooit tegen haar vertelde. Bij het woord sterkte op een koffie-automaat zou ik misschien wel gaan fantaseren over dat woord. Maar ik vermoed niet dat ik zou denken dat ze het woord “sterkte” er op hebben gezet om mensen moed in te praten. Vind Annelies Spek overigens een sympathieke vrouw.

Een overheidsorgaan

Ik weet heel goed wat er met bedoeld word, maar toch schiet ik iedere keer van binnen in een lach bij het woord overheids-orgaan. In mijn hoofd zie ik dan een lever, nier, hart, of ander orgaan wat klaar is om getransplanteerd te worden.

Laten we elkaar AUB geen mietje noemen hé!

Mijn eerste baas die voelde op zijn klompen aan dat hij mij met 1 duim, zelfs met een halve pink onder de duim/knoet kon houden. Hij gebruikte nogal een het bovenstaande zinnetje. Ik ben al niet de snelste en met dit zinnetje word ik helemaal een schildpad die kreupel loopt. Ik raakte helemaal van slag als ie dat gebruikte. Akelige man dacht ik dan bij mezelf, ik kan dan alleen maar denken, verbale output komt er in zo’n geval niet. En die tijd dat ik aan het denken was gaf hem te tijd om nog meer het gesprek naar zijn hand te zetten.

Wat is er mis met de naam Mietje?
Heb ik je ooit Mietje genoemd?
We hebben toch niet de zelfde naam?

Als je zout op de staart van een vogeltje legt kun je het vogeltje zo oppakken

Lang geleden nam ik deze uitdrukking letterlijk, en eigenlijk nog wel enigszins. Ik vroeg me vroeger ook af waarom je juist zout op zijn staart moest strooien, vogelvoer op zijn staartje strooien zit immers veel meer logica in. Los daarvan vind ik dat je vogels helemaal niet moet oppakken, tenzij ze zelf naar je toe komen gevlogen of gelopen. Dat zout wat je dan op de staart van een vogeltje zou moeten strooien kun je met de huidige vorstperiode beter gebruiken om een trottoir bij een bejaardenhuis te strooien. In plaats van zout op zijn staartje strooien is het veel mooier om een webcam richting zijn staartje te plaatsen. Iemand van nestkastlive heeft dan gedaan, en sinds enkele dagen zit ik een bosuil voor deze webcam. Machtig mooi vind ik het om deze bijzondere vogel te begluren.

Regio Rijnmond- Regio Rijnanus

Er is een regio op aarde die te boek staat als de regio-rijnmond. Maar deze benaming klopt niet in mijn beleving. Er is een wezenlijk verschil tussen een mond en een anus. Een mond is het begin van een traject en een anus is het einde van dat stukje traject. Zoals via het traject bij mensen word ook bij het traject van de rijn veel afvalstoffen geloosd. Ik begrijp best dat het voor burgemeester Aboutaleb wat onfris overkomt als hij zegt dat burgemeester van Regio-Rijnanus is.

Maar als iets niet fris is, wil het nog niet zeggen dat het niet waar is.

Without spiritus

In mijn geval heb ik flink wat hersenkronkels ge-erfd van mijn vader, In sociaal opzicht was hij handiger, maar wat betreft taal is het overduidelijk dat ik niet geadopeerd ben. De engelse taal was mijn vader niet machtig, yes en no, en dat was het. Op een gegeven moment had hij iets gekocht met alleen maar een engelse gebruiksaanwijzing, “without spiritus” stond op de zijkant van het blikje. Mijn minimale engels weet nog net dat het “zonder terpentine” betekent. Mijn vader niet, hij gaat vervolgens terug naar de winkel waar hij dat blikje gekocht heeft en vraagt naar wit hout en een fles spiritus. Tja, als je geen engels kent dan zit er best wel logica in.
🙂

Bijschuren

Wij werkte met schuurpapier. “Ga die plamuurplekken even bijschuren” Als het een van de weinige leuke collega’s was die dat vroeg dan zij ik wel eens dat je niet kunt bij-schuren, maar alleen maar kunt af-schuren.

Geloof

Mijn ervaring is dat ik dit 6-letter-woord op een andere manier interpreteer als dat miljarden mensen dat doen, en gedaan hebben. Vele jaren terug zag je wel een Henk Binnendijk op de TV. Hij was aan het colporteren, en een enkele keer had hij beet, en kon hij zijn heiland in de geest van mensen planten. Vaak vroeg hij dan iets in de trant van, “Ben je gelovig? Wil je tot geloof komen?”
Hij vroeg dit op een dusdanig suggestieve manier dat alleen religieuzen het alleenrecht op het 6-letter-woord geloof hebben. Ik vind dit best wel gemeen van iemand die verbaal heel sterk is om deze technieken toe te passen. Het 6-letter-woord-geloof, met zijn vele betekenissen is voor mij te belangrijk, om het af te laten pakken. De alleenrecht/claimgedrag moet je niet intrappen, daar is het woord (vind ik) te belangrijk voor. Het is volgens mijn klokje 23.46uur. Het is nu buiten donker, maar ik heb een sterk ‘GELOOF’ dat het over een uurtje of 5 weer langzaam licht begint te worden. Ik ‘hoop’ dat het waar is en dat ik morgen “het-licht-zie” worden in de ochtend.

Alternatief

Ook dit woord beleef ik op een andere manier zoals veel andere mensen dit beleven. Als mensen bijvoorbeeld zeggen “Hee die is alternatief” dan zeggen ze het met een tonatie dat die persoon juist géén alternatief is. Zo ook mensen die van zichzelf vinden dat ze alternatief zijn vind ik vreemd.
Jij bent jij, en ik ben ik, jij bent niet ik, en ik ben niet jij, maar toch zijn we samen wij.

EDIT

Als mensen op het internet een reactie plaatsen, en vervolgens vervangen ze deze reactie, dan plaatsen mensen wel eens het woord “Edit”
Ik begrijp wat ze bedoelen maar mijn eerste reactie flitst naar een vrouwen naam. Okay, het is grammaticaal Edith met een h op het eind, maar Edit & Edith klinkt het zelfde.

Edit 😉 Ik zag net trouwens dat Edit zonder H toch een vrouwen naam is, een Hongaarse.

VBN
Vogel Bescherming Nederland
http://www.vogelbescherming.nl

Titels/naamgevingen zijn voor mij best wel belangrijk. En ik neem deze titels/naamgevingen ook letterlijk. Maar ik heb gemerkt dat in sommige gevallen de titels/naamgevingen niet kloppen met hoe ik die titels/naamgevingen interpreteer. Als je ja zegt, maar vervolgens nee doet dan raak ik van slag. Dit heb ik gehad met een club die zichzelf heeft gebombardeerd tot “vogelbeschermers” Ik kwam er achter dat heel wat meer dingen worden “beschermd” bij deze club dan alleen vogels. Dingen die juist weer regelrecht indruisen tegen de belangen van vogels. Dat ik het niet zo heb op deze club heeft zeer duidelijk geen betrekking op de mensen in het veld. Letterlijk en figuurlijk in het veld. Maar de boven in de hierarchie staande directeuren/mensen die bepalen waar het wel en niet over mag worden gesproken. Enige jaren geleden vond ik het ook al ze merkwaardig dat iemand van de VVD directeur van de deze club was. Hier klopt iets niet dacht ik toen.
Een paar dingen die taboe zijn bij de club die pretendeert vogels te beschermen.

1 legbatterijen
2 autoverkeer
3 vliegverkeer
4 pasvuren
5 elektromagnetische straling door zendmasten, in het bijzonder de zendmasten van multinationals
6 vliegende defensie atributen horen ze ook liever niet
7 jagers/jaagverenigingen, als je hier puntig en pittig op formuleringen brengt vallen ze ook ten prooi aan de prullenbak

Ik vind dat deze 7 punten toch belangrijk zijn voor de bescherming van vogels. Dat er organisaties zijn die de belangen van de pluimveehouders, BOVAG, land en tuinbouw, Dow-Jones, schiphol beschermen is op zich niets mis mee. Maar dit beschermen onder vlag van vogelbescherming vind ik krom. Ja zeggen en nee doen, doet iets in me knappen. Een typisch gevalletje dat ik niet vooraan heb gestaan toen de conformeer-genen werden uitgedeeld.

Sociaal- asociaal

Dit zijn woorden die erg verwarrend kunnen zijn wat betekenis betreft.
Een voorbeeld: 50 voetbal supporters van club Y reizen tesamen met een touringcar bus na hun verloren wedstrijd tegen club X teru naar huis. Ze zijn zo gefrustreerd van hun verloren wedstrijd dat ze alle 50 het interieur van de touringcar bus gaan vernielen.

Is dit sociaal gedrag?
of
Is dit asociaal gedrag?

Dat ze tesamen deze bus slopen is qua groepsactiviteit een heel sociaal gebeuren, de buschauffeur van de touringcarbedrijf die na de eerste glasscherven snel het hazepad heeft gekozen is in bepaald opzicht asociaal, omdat hij niet met de groep mee heeft geholpen aan hun activiteit.

Vichy

Vandaag weer mijn maandelijkse dosis drugs op wezen halen bij de dealer/apotheek. Zoals zo vaak was het er druk, met als gevolg dat ik ruim 20 minuten heb moeten wachten met een op het eind verfrommeld nummertje wat ik 20 minuten eerder had getrokken. Deze keer zat ik recht tegenover een vitrine kast die prop en prop vol stond met alleen maar artikelen van Vichy, poedertjes, tabletjes, zalfjes, drankjes, geurtjes.
Zoveel x zag ik Vichy dat mijn gedachten overschakelden op een kwaadaardige vorm van Vichy.
Namelijk het Vichy Regime De eigenaar van de poedertjes, tabletjes, zalfjes, drankjes heeft naar alle waarschijnlijkheid niets maar dan ook helemaal niets met die naamgenoot te maken.

Dit heb ik ook met achternamen als Gubbels en Sharon.

***streektaal***
Eentje die in Brabant wel eens gebruikt word als iemand de weg naar je vraagt.

X:Witte gij de weg naor Den Bosch?
Y:Ja.
X:Dan hedde veul kalk nodig.

Coach

Ik geef mijn ogen goed de kost, en op vakantie botsen mijn ogen regelmatig op bussen met het woord “Coach”
Dat woord is voor mij zo vereenzelvigd met een voetbaltrainer/jobcoach dat ik het iedere keer weer raar vind om het op een bus te lezen.
Ofschoon ik helemaal niets om het commercieele voetbal geef vind ik het gedrag van Louis van Gaal intrigerend, ook Willem van Hanegem vind ik wel bijzonder.

Trouwplechtigheden

Persoon X neemt u aan tot uw wettige echtgenote Persoon Y en belooft u trouw alle plichten te vervullen die de wet aan de huwelijkse staat verbindt…

Wat is daarop uw antwoord ?

Persoon Y neemt u aan tot uw wettige echtgenoot Persoon X en belooft u trouw alle plichten te vervullen die de wet aan de huwelijkse staat verbindt…

Wat is daarop uw antwoord?

Ik heb weinig kaas gegeten van trouwpartijen en soortgelijke evenementen, een enkele keer zie ik het wel eens op TV. En dan word er een vraag gesteld, zoals hier boven. Nu niet meer, maar heel lang geleden vond ik dat vreemd, en nam ik die vraag letterlijk. Op die vraag “Wat is daarop uw antwoord?” kun je op meer dan 1 manier antwoorden. De bruid kan bijvoorbeeld zeggen. “Goed dat u het expliciet vraagt meneer de ambtenaar want ik heb er eigenlijk helemaal geen zin om mijn hele leven met die vent naast mij te moeten slijten. En die ring heb ik al helemaal niet nodig, breng die maar terug naar de juwelier”
Zover ik weet ik het antwoord altijd “JA” Die ceremonies kan ik niet goed plaatsen.

Zo af en toe word er ook nog het volgende gezegd/gevragen tijdens een trouwpartij.

Als er iemand tegen dit huwelijk is laat hen dan nu spreken of anders voor eeuwig zwijgen……………

Op zich vind ik deze vraag al vreemd, want als X en Y met elkaar willen trouwen wat heeft A B C enz met te schaften.
Mij maakt het niet uit of X en Y willen trouwen, maar ik denk dat er best wel trouwpartijen zijn waarbij de ene of de andere een “tegenstem” willen uitspreken.

Mee-eters

Dat is een onsmakelijk woord en het is een smakelijk woord, tenminste dat is te hopen als je mensen op bezoek krijgt die mee-eten.
Het kan ook een combie zijn, je kunt mee-eters aan de tafel hebben die mee-eters hebben. De mee-eter met mee-eters die uit het zelfde bord eet als jijzelf is een 3 dubbele mee-eter. Mee-eter, dit woord voelt als een koorddanser op zijn koord, namelijk spannend of de mee-eter links dan wel rechts valt. Mensen zien eten is toch al niet mijn favoriete bezigheid.
Mee-eters kunnen overigens ook gegeten worden dóór mee-eters. Dit laatste lijkt me overigens een tijdrovende bezigheid eer je maag een beetje vol zit.

Bon Appétit.

***
Ik heb een vleesboom

Het is al weer ruim 20 jaar geleden dat op een gegeven moment iemand tegen me vertelde dat ze een ‘vleesboom’ had.
Ik wist van toeten nog blazen, ik zij geen woord, maar vond het wel een grappig woord. Dat lachen was tegen het verkeerde been kwam ik achter. Haar reactie deed mijn zelfvertrouwen geen goed. Bij een vleesboom denk ik al snel aan het huisje van Hans & Grietje, dat is een huisje met allerlei snoepgoed. Of aan de kauwgomballenboom van Elly & Rikkert.

 

Politiek correct

Ik bezie deze term als een geuzen-naam. Ik besef heel goed dat de 2 woorden “politiek-correct” negatief bedoelt worden, maar zo ervaar ik ze niet. Ik bezie dat als een positieve bejegening. Voor mensen die gericht zijn op het individu in plaats van op groepen lopen een grote kans dat mensen P-C tegen je zeggen. Ik zie dat als een compliment dat ze erkennen dat ik correct ben. Ik vind het eerlijk gezegd ook niet slim van mensen die op een smalende manier P-C tegen iemand gebruiken. In mijn beleving van taal erkennen ze dat ze zelf niet correct zijn.

ilovepca

 

Doofstom.

Ik vind dit geen prettig woord, mensen die doof zijn zijn nog niet stom. Door hun doofheid zijn ze met hun andere zintuigen misschien wel extra geavanceerd en slim.

~~~~~~

Vele jaren geleden hadden je op de radio de Steen & been Show op de vrijdagmiddag.
Jack Spijkerman presenteerde dat programma. In die 2 uur had je ooit het item “Heb je een wens, vraag het de Vara!”
En een van die wensen luide destijds:

Ik wil een uil laten tattooeren, hoe moet ik dat doen?

Het antwoord van de Vara luide als volgd.
1 Je vang er een.
2 Je plukt hem kaal
3 Je pakt je naald
4 En je begint te tattooeren

Ik begreep dat het een grap was, maar antwoord was een juiste reactie en letterlijke reactie hoe je een uil moet laten tattooeren

Ik wil een uil laten tattoeeren, hoe moet ik dat doen?

Je kunt deze zin/vraag ook dermate letterlijk nemen dat je een uil voor Henk Schiffmacher laat spelen.
Dat de uil degene is die de tattoeage zet en met naald in zijn snavel-pootjes..
Of er mensen zijn die hun huid op het spel zetten voor een tattoeerende uil betwijfel ik, maar dat het mogelijk is twijfel ik niet over.

En nu maar snel naar jullie nestjes toe.
Oogjes dicht.
En snaveltjes toe
Slaap lekker
;)

Opvliegers

Ik vind dit een merkwaardig woord, als ik op het internet ga zoeken naar de definitie van een opvlieger kom ik bij iets heel anders terecht als wat voor beeld ik heb bij een opvlieger. Als ik vrouwen hoor praten over opvliegers besef ik wel dat het niet iets positiefs is, het is niet iets komisch, maar ik krijg er wel komische fantasieën van in mijn schedel. Om geen flater te slaan begeef ik me in die situaties dan ook maar naar de stille-Willie-modus. Ik heb het wel op vliegers, heerlijk met de wind spelen. Geen kite-surfen, maar ouderwets met een haspel met touw de vlieger in de lucht houden op een pas gemaaid maisveld. Als ik te dicht bij mijn duiven op mijn balkon kom komt het ook voor dat ze opvliegen. De aardsengel Gabriël scheen ook te kunnen opvliegen, een soort Boeing maar dan zonder kerosine.

Een Cactus

In een cactus gaan zitten zonder bloed aan je billen te krijgen, het is tegenwoordig mogelijk.
Autofabrikant Citroën heeft een model ontwikkeld wat deze eigenschap bezit. Tenzij je enkele cactussen op het dashbord van een Cactus gaat planten. je zou er bijna een opvlieger van krijgen als je onvoorzichting een ijskrabber of een rolletje pepermunt uit het dashbordkastje haalt.

 De schaftpauzes waren tijdens mijn werk altijd erg vermoeiend. Met een stuk of 6 zaten we dan in een schaftwagen. De situatie dat ik me niet op mijn gemak voelde. Met als gevolg dat ik de 15 minuten smorgens, en de 30 minuten smiddags een stille-Willie was tijdens de schaft. Mijn collega’s (:S) vonden dat klaarblijkelijk erg irritant dat ik niet mee deed met hun sexistische grappen en soortgelijke borrelpraat.

Collega: “Zeg ook eens een keertje iets!”
Ik: “iets”

Deze letterlijke reactie op zijn vraag maakte het alleen maar erger, hij vraag of ik een keer iets wil zeggen, zeg ik dan een keer “iets” is het weer niet goed. Een nog vervelender collega kwam dan wel eens met de reactie van “Hee, het kan praten”

 

Door de Bank genomen

Deze uitdrukking betekend iets in de trant van “normaliter, doorgaans, gewoonlijk”
Maar sinds de woekerpolissen bij de DSB bank de kop op hebben gestoken, zullen de klanten/slachtoffers deze uitdrukking toch wel eens letterlijk nemen.

Ergens lak aan hebben

Een uitdrukking die je letterlijk en figuurlijk kunt nemen. Door mijn werk heb ik ruim 20 jaar ergens lak aan gehad. Niet alleen kozijnen, deuren, plafonds, plinten had ik lak aan, ook nagellak en haarlak was vrijwel dagelijkse kost. Aan sommige collegas had ik ook lak, maar dat was figuurlijk. Deze collegas konden het niet waarderen als ik eens een keer deze uitdrukking gebruikte als in dakkapel in de lak zat, “hé hé, daar heb je hem weer met zijn rare opmerkingen” kwam er wel eens als reactie. Met onze klanten kon ik door de bank genomen beter overweg dat met mijn collegas, aan onze klanten had ik weer geen lak, wel op hun badkamer muur maar niet in figuurlijke zin.

***

Om te overleven in het leven, heb ik hoe dan ook woorden nodig. Bij de huisarts, bij de GGZ, op dit forum, destijds op de LTS, in een winkel.
Ik heb het nodig om woorden verbaal dan wel op schrift te gebruiken. Maar ik ben geen woorden.
Een tante van mij was doof, en in de gebaren taal die ik met haar communiceerde kon ik best goed overweg. Ook de geluiden die honden, koeien, stieren, vogels, apen gebruiken zou ik me veel beter thuisvoelen. Omdat ik geen woorden ben raak ik veel eerder aan de kern wat de ander bedoelt als er geen woorden worden gebruikt. Vandaar dat mijn LAT relatie met Bulletje zo voortreffelijk werkt.
Aan een ‘boe’ hebben we genoeg om elkaar te begrijpen.

Stef Bos, deze singer-songwriter heeft een lied met een prachtige zin.
♪♪ hou me vast, en vraag niet wat ik wat ik voel, want woorden zeggen veel te vaak wat ik niet bedoel ♪♪

Klein-Orkest, een Haagse kloon van het Tilburgse Doe-Maar heeft ook een lied wat daar wel op inhaakt.

♪♪ Laat mij maar alleen, ook al valt ’t soms niet mee…
De eenzaamheid is soms erger met z’n twee’n
Laat mij maar alleen
Ook al valt het soms niet mee,
De eenzaamheid en niemand die er zeurt:
Wat ben je stil, waar denk je aan?
Niemand die er zeurt:
Wat ben je stil, waar denk je aan?
Niemand die er zeurt!

Of dat ik mee moet naar een feest
Nou ik ben al geweest!
Of dat ik je geen aandacht geef,
Alleen maar voor mezelf leef,
Je hebt gelijk het heeft geen zin,
Het zit er echt niet in! ♪♪

***
Stoelgang
Je kent ze wel, van die ziekenhuizen met lange gangen, en in die gangen staan dan stoelen voor de patiënten.
In de kerk waar ik heel af en toe wel eens kom heb je kerkenbankjes, de rijen van bankjes maken gangen, en in die gangen staat naast iedere bank ook nog 1 stoel. Andre van Duin had het lang geleden over een paard in de gang van een huis, dit is redelijk chaotisch/omslagtig. Maar een klein flatje over een rijtjeswoning zijn de gangen ook niet dusdanig dat het handig is om er een stoel in te zetten. Ik weet inmiddels wat ze bedoelen met een stoelgang, maar onwillekeurig denk ik toch aan Ikea stoeltje wat in het gangetje bij de voordeur staat. Ik kan verschillende woorden bedenken die in mijn manier van denken veel beter omschrijven wat ze met een stoelgang bedoelen. Ze zijn misschien wat minder smakelijk, maar ze zijn wel duidelijker voor beelddenkers.

De mevrouw op de foto heeft overduidelijk een moeilijke stoelgang. Nouja moeilijk, ik hang zo ook wel eens in een bank, en dat vind ik best wel een makkelijke houding in plaats van een moeilijke zit op een stoel.

***

Met de Fut gaan.

Als mensen in het arbeidsproces op leeftijd geraken, en dan bedoel ik achteraan in de 50 en begin 60 dan heb je logischerwijs dat het lichaam minder “fut” heeft om nog te werken. Er zijn uitzonderingen maar ik denk dat iemand van 61 minder fut heeft dan iemand die 16 is. Voor deze mensen met verminderde fut is er een futregeling. En de regeling heet FUT.

Er kwam er pas laat achter dat mijn logica van hierboven niet de logica was van de massa.
Het is officieel namelijk helemaal geen FUT maar VUT. Het is wel compatible met dat ik vroeger dacht dat het ziektebed was terwijl het ziektewet moest zijn.
Mijn lichte vorm van dislektie/analfabetisme is in sociaal opzicht soms een probleempje.
ik denk echter wel dat klankdenkers wel meer creativiteit uit taal halen.
Dit is voor vandaag mijn laatste berichtje, ik ga rusten want de fut is er uit.
Met mijn rubber opblaasbootje en parasolletje ga lekker van mijn welverdiende fut genieten.

Afbeelding

***

Keukentafelgesprek

In mijn flat heb ik een keuken, maar die keuken kan ik alleen maar gebruiken om te koken. De ruimte is dermate klein dat er met geen mogelijkheid een tafel in past waar je ook nog met zijn 2e een gesprek aan kunt voeren. Met die man van het reintegratie-bureau heb ik echter toch een keukentafelgesprek gevoerd, niet aan de keukentafel, maar aan de huiskamertafel. Mijn woonconsulent was een keer samen met de huismeester onaangekondigt op bezoek voor een keukentafegesprek. Ik wilde het keukentafelgesprek eigenlijk plaats laten vinden bij de opening van de voordeur (zoals ik steevast de Jehova mensen de origin of species van Darwin onderwijs)
Nee, een voordeur was niet geschikt als keukentafelgesprek, ze wilde naar binnen om over overlast te gaan praten, Het was overigens overlast van mij die ontstaan was door overlast van een ander. Hadden ze eigenlijk beter bij de bron van de overlast aan de keukentafel een keukentafelgesprek kunnen voeren. Die persoon woont ook in de zelfde flat, en kan óók met geen mogelijkheid een tafel in zijn keuken zeten. Ik liet ze binnen voor een keukentafelgesprek, de huiskamertafel stond helemaal vol met allerlei atributen.
Om tijd te besparen hebben we toen maar het keukentafelgesprek laten plaats vinden aan de salontafel. Het keukentafeltafelgesprek liep overigens heel goed. Mijn onuitgenodigde gasten hadden overigens begrp voor mijn situatie

Afbeelding

***
Asperge

Nu niet meer, maar tot een jaar of 7 geleden vond ik het woord “asperge-asperger” verwarrend. Groente schijnt gezond te zijn, derhalve vond ik het al verdacht om van een groente een stoornis te kunnen ontwikkelen. Mijn ratio vertelde me destijds dat er geen correlatie was, maar in mijn fantasie zweefde het ‘witte goud’ toch door mijn kop.

***

 

Update komt er aan, wanneer weet ik nog niet.

Advertenties

2 gedachten over “Woorden letterlijk nemen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s